Πέμπτη, Οκτωβρίου 04, 2007

Συρματοπλέγματα στις πορείες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

Τη χρήση κινητών φραγμάτων για την αντιμετώπιση διαδηλωτών εισάγει προεδρικό διάταγμα, σχετικό με την ασφάλεια και την υγιεινή του προσωπικού της Αστυνομίας, που δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκ. Παυλόπουλος μαζί με άλλο διάταγμα, που ιδρύει έξι νέα τμήματα δίωξης λαθρομεταναστών σε νησιά του Αιγαίου και στην Εύβοια.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο 4 του προεδρικού διατάγματος για την ασφάλεια των ΜΑΤ, «μπορεί να χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός και ιδίως κινητά φράγματα για την προστασία του προσωπικού σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναθροίσεων κατά τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες διάπραξης έκνομων ενεργειών».

Τα φράγματα αυτά είναι μάζες αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων, που τοποθετούνται μεταξύ του μετώπου των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο «ειδικός εξοπλισμός» εντάσσονται και τα χρωμοσφαιρίδια και οι πλαστικές σφαίρες.

Το πακέτο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που εισάγει το προεδρικό διάταγμα είναι εντυπωσιακό και έχει καταρτιστεί κατά βάση από τις προτάσεις των συνδικαλιστικών και υπηρεσιακών οργάνων της Αστυνομίας. Προβλέπονται πυρίμαχες στολές για τα ΜΑΤ, μάσκες για τους τροχονόμους, απολυμάνσεις, τακτικές και έκτακτες ιατρικές εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τη δίωξη της λαθρομετανάστευσης, το προεδρικό διάταγμα ανάβει το «πράσινο φως» για την ίδρυση έξι νέων τμημάτων δίωξης λαθρομεταναστών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια και δύο στη Δωδεκάνησο.

Για τη στελέχωσή τους δημιουργούνται 200 νέες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν με την αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού.

Τα τμήματα αυτά θα υποστηρίζουν τις δράσεις του Λιμενικού και θα ασχολούνται με τον εντοπισμό και τη σύλληψη λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται στα νησιά, αλλά και με την κράτησή τους στα ειδικά περιφερειακά κέντρα. Επίσης, θα υποστηρίξουν τις νέες τεχνολογικές υποδομές (ραντάρ κ.λπ.) που εγκαθίστανται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στο κεφάλαιο μετανάστευση-λαθρομετανάστευση αναμένονται και άλλες εξελίξεις, καθώς ο κ. Παυλόπουλος έχει ήδη εξαγγείλει την ίδρυση ενιαίου κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται όλες τις πτυχές του σοβαρού αυτού θέματος.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών συνάντησε χθες τον πρωθυπουργό και, όπως είπε, συζήτησαν και για τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: