Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2008

Σώσον Κύριε το λαό σου και ευλόγησον τη χασισοφυτεία σου



Υπό επήρεια ναρκωτικών ο Μωυσής με τις 10 Εντολές

Αποτέλεσμα παραισθήσεων και όχι... θεόσταλτες ήταν οι 10 Εντολές που πήρε ο Μωυσής στο όρος Σινά. Και μπορεί στο σχολείο να μάθαμε ότι ο Μωυσής έλαβε τις 10 Εντολές από το χέρι του Θεού για να τις δώσει στους ανθρώπους, αλλά ο Ισραηλινός καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας Μπένι Σάνον έχει διαφορετική και πιο... προχωρημένη άποψη.

Σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Time and Mind», ο Σάνον διατείνεται ότι ο Μωυσής και ο λαός του Ισραήλ βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών την ημέρα που υποτίθεται ότι «παρέλαβαν» τις 10 Εντολές.

Οι «ακακίες»

Ο καθηγητής επισήμανε ότι στη Βίβλο γίνεται συχνή αναφορά στις «ακακίες». Τα δέντρα αυτά, εξηγεί, έχουν τις ίδιες παραισθησιογόνες ουσίες με αναρριχητικό φυτό που χρησιμοποιούν σήμερα στον Αμαζόνιο σε θρησκευτικές τελετές. Ο Σάνον δοκίμασε αρκετές φορές το παραισθησιογόνο Banisteriopsis caapi και παρατήρησε ότι μεταξύ άλλων προκαλεί οράματα, έκσταση και απώλεια της αίσθησης του χρόνου. Ετσι εξήγησε τη φλεγόμενη βάτο που αντίκρισε ο Μωυσής και το λουσμένο στο φως σώμα του, όπως το είδε ο λαός του Ισραήλ όταν ο Μωυσής κατέβηκε από το όρος.

Πήραν ουσίες...

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο καθηγητής ανέφερε: «Η ιστορία του Μωυσή στο όρος Σινά είτε ήταν ένα υπερφυσικό κοσμικό γεγονός, πράγμα που δεν το πιστεύω, είτε ένας θρύλος, κάτι που πάλι δεν πιστεύω, είτε -που είναι και το πιθανότερο- ένα πραγματικό γεγονός που βίωσαν ο Μωυσής και ο λαός του Ισραήλ υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών».

Οπως ήταν φυσικό, η θεωρία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Μάικ Τζατζ, του Χριστιανικού Ινστιτούτου, τόνισε: «Οσοι πιστεύουν στον Θεό, ξέρουν ότι είναι πολύ λογικό οι πράξεις του να είναι υπερφυσικές».


ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ (mystamar@enet.gr) (www.reuters.com, www.guardian.co.uk, Daily Mail)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2008


πηγή : ΙΝDY

Δεν υπάρχουν σχόλια: