Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2008

Υπάρχει ΜΙΑ επικίνδυνη μειονότητα:ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ


«ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥ-ΚΛΟΥΞ-ΚΛΑΝ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑ, ΟΥΤΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΑ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ...»

...Μόνο που ρατσισμός δεν είναι μόνο αυτό. Όπως ορίζει ο νόμος 3304/2005 του Ελληνικού Κράτους:

«Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού. Ως διάκριση νοείται η παρενόχληση ή κάθε άλλη προσβλητική ενέργεια, η οποία σχετίζεται με έναν από τους παραπάνω λόγους και έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας κάποιου προσώπου και τη δημιουργία εκφοβισμού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Ως διάκριση νοείται επίσης οποιαδήποτε εντολή για την εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος προσώπου για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους.

Είστε βέβαιος όχι δεν έχετε κάνει τίποτα από όλα αυτά; Και ακόμη, μήπως (λέμε. μήπως...) έχεις σκεφτεί ή πει κάτι από τα παρακάτω;



«ΚΟΙΤΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ… ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ»

Αυτό είναι μεγάλος μύθος. Τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αύξησης των μεταναστευτικών ροών και αύξησης της ανεργίας. Οι μετανάστες δεν υποκατέστησαν θέσεις εργασίας εργαζομένων στις χώρες υποδοχής, αλλά κάλυψαν κενά που υπήρχαν. Η συμβολή τους μάλιστα σε πολλούς τομείς είναι σημαντική. Η απασχόληση τους π.χ. στον αγροτικό τομέα, δημιούργησε θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες αγρότες. Πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας μας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία ξένων εργατών. Στον αστικό τομέα της οικονομίας (μεταποίηση, κατασκευές, εμπόριο, κτλ.), οι περισσότεροι εργάζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες, αναλαμβάνοντας δουλειές που δεν καλύπτονταν από το υπάρχον εργατικό δυναμικό.



«ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ, ΑΛΛΑ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ. ΟΛΗ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ...»

Και αυτό είναι υπερβολικό. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αλλοδαποί ευθύνονται περίπου για το 30% των παραβάσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Είναι άδικο να βάζουμε ταμπέλες σε χιλιάδες τίμιων ανθρώπων, για τα εγκλήματα κάποιων άλλων. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι για κάθε αλλοδαπό που συλλαμβάνεται να παρανομεί, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι, οι οποίοι την ίδια ώρα δουλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει αυτοί να γίνονται θύματα της προκατάληψης μας. Άλλωστε, λύση σε αυτό το πρόβλημα, δεν αποτελούν η περιθωριοποίηση και η μεροληψία σε βάρος των αλλοδαπών, αλλά η ενσωμάτωση τους, η πλήρης ένταξη τους στην κοινωνία μας, η βελτίωση της καθημερινότητάς τους.



«ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.»

Πολλά! Καταρχάς, οι εργαζόμενοι μετανάστες έχουν δώσει «ανάσα» και στα ασφαλιστικό ταμεία! Από ιούς 1.900.000 . ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, οι 500.000 είναι αλλοδαποί. Σε μια περίοδο που λόγω μείωσης του εργατικού δυναμικού και υπογεννητικότητας μεγαλώνει η ψαλίδα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα, η παρουσία ξένων μεταναστών είναι παραπάνω από ευεργετική. Όλα τα αρμόδια Ινστιτούτα αναφέρουν ότι οι οικονομικοί μετανάστες ιδίως από τις γειτονικές χώρες, αποτέλεσαν σημαντικό αναπτυξιακό παράγοντα για τη χώρα μας. 200.000 μετανάστες έχουν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς, με συνολικό ύφος καταθέσεων 3 δισ. ευρώ! Από άλλες έρευνες, έχει προκύψει ότι το 36% των μεταναστών σχεδιάζει να παραμείνει στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ταυτίσει το μέλλον τους με τη χώρα μας. Έχουν επιλέξει να δώσουν στα παιδιά τους ελληνική παιδεία, να προσφέρουν στην πατρίδα μας, όπως κάνουμε και εμείς.



«ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ...»

Ασφαλώς και δεν είμαστε «ίδιοι». Είμαστε όμως ίσοι απέναντι στους νόμους και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Δυστυχώς, αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε στην κοινωνία μας. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη στάση μας απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά σε κάθε κοινωνική ομάδα που αποτελεί «μειονότητα». Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υποδομές που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ). Οι Έλληνες (σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο) είναι από τους λιγότερο ανεκτικούς Ευρωπαίους σε θέματα ομοφυλοφιλίας και ιδιαίτερου σεξουαλικού προσανατολισμού. Ακόμα και όσοι έχουν διαφορετικά θρησκευτικά πιστεύω, συχνά αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις. Αυτές τις προκαταλήψεις πρέπει να ξεπεράσει η κοινωνία μας -ή τουλάχιστον η γενιά μας. Ας σκεφτούμε ότι ακόμα και κάθε φορά που αναπαράγουμε με ευκολία κάποιο αρνητικό στερεότυπο, αδικούμε, μειώνουμε και προσβάλουμε κάποιους ανθρώπους, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.


Θέλουμε μια πολύχρωμη και πλουραλιστική κοινωνία, ελεύθερη από κάθε είδους διακρίσεις και απαλλαγμένη από προσωπεία. Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ισότητα, ενάντια σε κάθε μισαλλοδοξία και ξενοφοβία. Συνυπάρχουμε αρμονικά με τον άλλο, γιατί είναι ο καθρέφτης απ' όπου ο πραγματικός μας εαυτός μας κοιτά. Μοιάζουμε γιατί διαφέρουμε και η διαφορετικότητα είναι η κινητήριος δύναμη και η έμπνευση μας.

ΒΑΣΩ ΚΟΛΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας εφαρμόζουμε στην πράξη τη σύνθεση και την ανοχή του διαφορετικού, Όλες οι οργανώσείς - μέλη μας, αποδέχονται ως ίση η μια την άλλη. Συνυπάρχουμε αρμονικά. Γιατί το εύκολο είναι να βλέπουμε αυτά που μας κάνουν να διαφέρουμε από τους «άλλους». Το δύσκολο είναι να βλέπουμε αυτά που μας κάνουν να μοιάζουμε μαζί τους. Το εύκολο είναι να υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα μας. Το δύσκολο είναι να υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου. Στους νέους αρέσουν τα δύσκολα, γι’ αυτό λέμε όχι στην κοινωνική προκατάληψη! Η μόνη επικίνδυνη μειονότητα είναι οι ρατσιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: