Κυριακή, Φεβρουαρίου 03, 2008

Το video της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα από τον Καλαμπόκα...(αναδημοσίευση από http://gmargari.wordpress.com/)

Σήμερα θα μάθουμε ιστορία… γιατί κάποιο έχουν βαλθεί να μας κάνουν να την ξεχάσουμε.

Αναπαράγω το κείμενο του φίλου ark από το blog “Στη Γαλαρία“.

Στο τέλος του κειμένου υπάρχει video ντοκουμέντο με την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, τα παρασκήνια της εποχής και αμοντάριστα πλάνα από ότι επακολούθησε.

Πρέπει να το δείτε.

======================================================


Είναι χρήσιμο να κρίνεις και να συγκρίνεις γεγονότα και καταστάσεις στην ιστορική τους διάσταση, ασχέτως πως φαντάζουν πολλές φορές με την πρώτη ματιά. Περίεργα και αλλόκοτα στη δίνη του χρόνου συνήθως, απομονωμένα από τη βάση και το συνολικό θεώρημα που εντάσσονται δε μπορεί ο αναγνώστης που ξεφυλλίζει την επικαιρότητα να δει την πραγματική διάσταση τους.


Το γεγονός



Αναδημοσιέυω ένα τμήμα του άρθρου της ΗΜΕΡΑΣ, εφημερίδας της Πάτρας, από τον Γ. Καρβουνιάρη και παρακάτω σχολιάζω:
… Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, των Τοπικών Ενώσεων Αγ. Ανδρέου, Συνόρων, Αγυιάς Β Τομέως Αγ. Τριάδος και Ψαροφαϊου το Σάββατο που μας πέρασε, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του κόμματος, Νίκος Παπαδημάτος, όταν κλήθηκε να κόψει ένα κομμάτι, δεν το αφιέρωσε τον Πρόεδρο του κόμματος αλλά στον… Γιάννη Καλαμπόκα.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής φέρεται να είπε ότι «η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα». …

(Ο εν λόγω βουλευτής φαίνεται σενιαρισμένος στη φωτό. Για την ιστορία επιφανείς παριστάμενοι: οι βουλευτές Ν. Ράγιου και Ν. Παπαδημάτος, ο πρώην βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, ο πολιτευτής Δ. Τριανταφυλλόπουλος - Ξάδερφος Μάκη Τριανταφυλλόπουλου).

Τι έγινε λοιπόν να δούμε…σε μία κοπή πίτας ένας “φρέσκος” βουλευτής έκρινε χρήσιμο, και σημειώνω τον όρο χρήσιμο, να αναφερθεί στα “ξερά” να μη πω “καμμένα”(??) χαρτιά της ιστορίας της Ν.Δ. τον Γιάννη Καλαμπόκα. Θα επανέλθω στον “νεόκοπο βαρόνο των λοστών” Παπαδημάτο αμέσως παρακάτω, αλλά πρώτα θα αναφέρω για τι μιλάμε.


Ο Καλαμπόκας, oι συμμορίτες του και ο Αγωνιστής Νίκος



Ο Γιάννης Καλαμπόκας, όντας πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, στις 8 Γενάρη του 1991 επέδραμε μαζί με γνωστούς κρανοφόρους τραμπούκους στο συγκρότημα των σχολείων της πλατείας Βούδ σο κέντρο της Πάτρας. Στη σκηνή του δράματος ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έφτασε για να καθησυχάσει τα παιδιά που ήταν τρομοκρατημένα από την επίθεση των φασιστοειδών. Βρέθηκε αντιμέτωπος με 20 και πλέον άτομα. Δολοφονείται εν ψυχρώ από τον Καλαμπόκα και τη συμμορία του αφού δέχθηκε χτύμημα με λοστό (τη γνωστή σκύλα που λένε οι οικοδόμοι, που έχει σχήμα Γ) στο κεφάλι.

Μέλος του Εργατικού Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου - Ε.Α.Μ (οργάνωση διάσπασης του Κ.Κ.Ε) και άνθρωπός μέσα στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες της εποχής, με το πρόσωπο φανερό, ο Νίκος δεν ήταν ήρωας ούτε καμικάζι. Ήταν απλός σαν εμάς. Έτυχε να βρίσκεται σε σημείο που οι σκέψεις, η ανθρωπιά, οι αναστολές, οι απόψεις, ο λόγος δεν έχουν καμία σημασία… διότι οι απέναντι είναι δολοφόνοι που ξέρουν μόνο τη γλώσσα των λοστών και του σωματικού βιασμού. Αν δεν ήταν αυτός θα ήταν κάποιος μαθητής!


Πως έφτασε ο σαν-άνθρωπος Καλαμπόκας στο σημείο αυτό;…



Στο συγκρότημα η κατάληψη των μαθητών συνεχιζόταν κρατώντας κλειστό το κτήριο ύστερα και των διακοπών των Χριστουγέννων. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε σε όλη την πόλη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κοινωνία αντιστεκόταν στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μία σειρά θεμάτων. Τα Χριστούγεννα ήταν ένα τελευταίο φράγμα στο Κίνημα που είχε αναπτυχθεί στο οποίο προσευχόταν η κυβέρνηση ώστε με … τον καινουριο χρόνο να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις στα σχολεία και την κοινωνία.

Αυτό δεν έγινε, περάσαν οι γιορτές και οι μαθητές εκεί στις θέσεις μάχης τους. Τότε ανέλαβαν δράση τα πλοκάμια του νόμιμου κανονικού κράτους τα οποία γαλουχήθηκαν με τις αξίες και τα ιδανικά των λοστών, της πολιτικής φασιστικής βίας και του εθελοντισμού για εξόντωση του εχθρού.

Ο φέρελπις Γιάννης Καλαμπόκας τύχαινε ιδιαίτερης μεταχείρισης από το κόμμα του και τις τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ την εποχή εκείνη. Ήταν ο αξιωματικός της ομάδας κρούσης που είχε συσταθεί για να αντιμετωπίσει στα σκοτεινά δρομάκια τους αγωνιστές πολίτες. Συντηρώντας μια συμμορίτικη ομάδα, συμπαγή καταρχήν με αρκετά μέλη η οποία συχνά ενισχυόταν και με δευτερεύοντα περιστασιακα μέλη, έδερναν κόσμο με λοστούς και αλυσίδες. Επιβαίνοντας σε ένα βαν περιφέρονταν στην πόλη της Πάτρας και αναζητούσαν το επόμενο θύμα τους, αφισοκολλήσεις, αμεριμνους περιπατητές, στοχοποιημένες ολιγομελείς παρέες ήταν το φόρτε τους. Ποτέ απέναντι στο λαό τη μέρα. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Και αυτά ακόμα και προ μαζικών κινητοποιήσεων, όταν δε άρχισαν να κλείνουν και να παραμένουν κλειστά τα σχολεία της Πάτρας η ομάδα αυτή είχε επανελλημένα κρούσει καταλήψεις χωρίς μεγάλη μαθητική συμμετοχή τις βραδινές ώρες. Με ξυράφια και σιδερολοστούς ξυλοκοπούσαν και τρομοκρατούσαν τα παιδιά για το καλό του Κόμματος και της Τάξης.

Συμμετείχε και ο ίδιος ο Καλαμπόκας στις ενέργειες αυτές μαζί με τους άλλους κρανιοφόρους δολοφόνους ενώ όταν φορούσε κουστούμι, ήταν άλλωστε και δημοτικός σύμβουλος επίσημα εκπροσωπώντας τη Ν.Δ τον ίδιο καιρό, στεκόταν λίγο πιο μακρυά και έδινε εντολές στα καθίκια του για το τι πρέπει να κάνουν. Αυτά ιστορικά είναι επιβεβαιωμένα, άλλωστε ο σαν-άνθρωπος Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια (η ποινή μειώθηκε στο εφετείο αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρώτερου έντιμου βίου!) και τελικά βρισκεται έξω από τη φυλακή μετά από ολιγοετή κάθειρξη (για καλή διαγωγή!). Οι λοιποί συνεργάτες καταδικάστηκαν με μικρές ποινές για οπλοκατοχή και άλλα τέτοια γελοία και σήμερα οι περισσότεροι εργάζονται για το Κράτος σε δημόσιες υπηρεσίες…


Παπαδημάτος: ο φιλόδοξος ενορχηστρωτής του διαλόγου των λοστών



Επανέρχομαι στον Παπαδημάτο, βουλευτή της Ν.Δ προσπαθώντας να κάνω μία εκτίμηση για το τι ρόλο παίζει και
θέλει να παίξει ο ίδιος σχετικά και με τη δήλωσή του πάντα.

Το να κόβεις ένα κομμάτι για τον Καλαμπόκα σπίτι σου ή σε ένα στενό κύκλο μπορεί να είναι και αλλόκοτο, δείγμα σχιζοφρενικού οπαδισμού… ένα πράγμα. Μπορεί να δείχνει πως είσαι τέτοιος ΦΑΣΙΣΤΑΣ που δε μετανοιώνεις ούτε 16 χρόνια μετά και δηλώνεις ευθρασώς πως το ίδιο θα έκανες στη θέση του Καλαμπόκα και το χειρότερο: το ίδιο “ηρωικά” θα κάνεις όποτε χρειαστεί.

Το να το πράττεις με εκατοντάδες κόσμο απέναντί σου, οπαδοί και ψηφοφόροι της Ν.Δ της περιοχής, σημαίνει άλλα πράγματα. Σημαίνει πως επενδύεις σε συγκεκριμένα ανακλαστικά του συντηρητικού κόσμου στο σήμερα. Σημαίνει πως επιχειρείς να επαναδιαπραγματευτείς την πρόσφατη ιστορική μνήμη του λαού της Πάτρας και της Ελλάδας, που ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι η γενιά των ΟΝΝΕΔιτών εκείνη και η εποχή εκείνη ήταν από τις πιο μαύρες μεταπολιτευτικά. Το ίδιο το κράτος δολοφόνησε τον Νίκο. Με όργανα επίσημους αχθοφόρους της φασίζουσας νοοτροπίας της Δεξιάς. Είχε συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς η κατάσταση στην Πάτρα και η ίδια η δολοφονία. Ο νομάρχης Τάγαρης, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος και ο Μητσοτάκης, βουλευτές όπως ο Νικολόπουλος που πίναν καφέ και χαριεντίζονταν με τον αλήτη που έκανε τις βρωμοδουλειές τους με κράνη και δολοφονικά όπλα απέναντι σε ανυπεράσπιστους “ενοχλητικούς” πολίτες.
Όταν η Δεξιά του “εκσυγχρονισμού” και της “προόδου” δεν πείθει… πείθει η τρομοκρατία και η βία των Καλαμποκαίων

Θα πω ακόμα κάτι: είναι η μόνη πολιτική δολοφονία που βρέθηκε και καταδικάστηκε ο ίδιος ο δολοφόνος όχι μόνο ως πράττων κακούργημα αλλά και πολιτικά ως φορέας φασιστικών απόψεων που πήγαζαν από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Και όλα αυτά σε δίκη με στοιχεία και δικηγόρους, με τοποθετημένους δικαστές έστω, γιατί είχε προφανή θέση στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ όπου και ανήκε. Δε μιλάμε δηλαδή για πράκτορες, μυστικές υπηρεσίες και άλλα τέτοια, αλλά για ανθρώπους που εκλέχτηκαν αν όχι για να δολοφονήσουν, τουλάχιστον για να εντάξουν τους λοστούς στην πολιτική ατζέντα.

Η προβολή στο σήμερα λέει πως η Δεξιά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην χώρα μας. Η Δεξιά όχι μόνο ιδεολογικά, σε σχέση με τον καπιταλισμό, αλλά κυρίως κοινωνικά, πολιτευτικά ως αναφορά τη Ν.Δ και πολιτειακά ως αναφορά το οργανωμένο εποικοδόμημα εξουσίας. Συμμετοχή και ενορχήστρωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, πολιτικός λόγος που πριν καν ειπωθεί έχει θύματα τον μισθωτό και τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας, μεταρρυθμίσεις φαντάσματα και κοινωνική αξιοκρατία που μπάζει “γαλάζιο ύδωρ”.

Απέναντι σε αυτά δε δείχνει δυνατό να αντιδράσει θεσμικά ο εξουσιαστικός χώρος της Δεξιάς και να πετύχει καίριο πλήγμα στους επικριτές του. Δεν έχει όραμα, στελέχη και θέσεις γαι τις λαϊκές ανάγκες, παρά λησταρχικές διαθέσεις για τα αποθέματα πλούτου που έχουν παραχθεί με λιτότητα και κόπο τα προηγούμενα χρόνια.

Και η ιστορία διδάσκει… ότι σε κάποιο σημείο σταματά ο διάλογος για κάποιους και αρχίζει ο διάλογος των λοστών. Και τα ανακλαστικά και οι αναφορές της Δεξιάς στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτές. Σε αυτές κάνει επίκληση όποτε χρειάζεται διότι αυτές καταλαβαίνει ο κόσμος της. Τη Δημοκρατία των Λοστών.

Λοιπόν (κατι σαν κύριε)-Παπαδημάτε, τι ρόλο θέλεις να παίξεις; Θέλεις να ξυπνήσεις τα βασικά ένστικτα του βαθυ-κράτους σας, να είσαι ο ενορχηστρωτής μιας νέας καταιγίδας πολιτικής βίας; Θέλεις να κάνεις τη βρωμοδουλειά και να πάρεις πόντους από το ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ που σας ψηφίζει με τα τσαρούχια για να διατηρηθείς στο θρόνο σου, και που ξέρεις ίσως αναγορευτείς και εσύ σε ήρωα και αγωνιστή του χώρου σου; Θέλεις να δείξεις το δρόμο… ο Ζαχόπουλος πήδαγε φωνάζοντας “έτσι γαμάνε τα παλικάρια της Δεξιάς και του Καραμανλή” εσύ έχεις το δικό σου… “έτσι ανοίγουν κεφάλια τα παλικάρια της Δεξιάς και του Καραμανλή”.

Σε ονομάζω “Βαρόνο των Λοστών” γιατί τέτοιος ονειρεύεσαι να γίνεις!

Επειδή πρέπει μια και καλή να καθαρίζει η Δομοκρατία (έστω αυτή που προσποιείστε όλοι εκεί στα ψηλά) με κάτι υποκείμενα με γραβάτες θα θυμίσω πως ο δημοκράτης λαός δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Γι’ αυτό δεν τον αντιμετωπίσατε ποτέ επί ίσοις όροις. Η λογική του ξεμοναχιάσματος, της προσωπικής ή συλλογικής τρομοκρατίας δε θα περάσει. Ειστε υπόλογοι όλοι οι εθελοντές τραμπούκοι, οι ένθερμοι λαλίστατοι φασίστες απένταντι στο σκεπτόμενο δημοκράτη κόσμο. Στον κόσμο που δίνει μάχη για διαβίωση και εσείς εκπροσωπείτε τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ σας και διαλογίζεστε με τα χειρότερα ζωώδη δολοφονικά ένστικτα. Όποια μάσκα και αν φορέσετε θα σας δείχνουμε περιφρονητικά ως κακέκτυπα ανθρώπων.

Δε θέλω να αναφέρω περισσότερα…

…η απάντηση στους αγώνες της κοινωνίας και της νεολαίας ενάντια στην καταπίεση, τις ανισότητες, την φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την πραγματική μόρφωση την κοινωνική και όχι μονόχνωτη οικονομική πρόοδο, την πραγματική ελευθερία και ξενοιασιά για Ζωή…
ΝΙΚΟ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ…

Ο Νίκος Τεμπονέρας

Σχετικά άρθρα από την εφημερίδα της Πάτρας “ΗΜΕΡΑ”:

* ΜΟΝΟ ΦΛΟΥΡΙ δεν έδωσε στον Καλαμπόκα!
* ΠΟΛΛΑ ΡΑΜΜΑΤΑ για πολλές γούνες νεοδημοκρατών

Σχετικά άρθρα σε blogs:

* στη γαλαρία
* μανιτάρι του βουνού
* εξαποδώ



======================================================

Ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από παρακρατική ομάδα σε κατειλημμένο σχολικό συγκρότημα της Πάτρας τα μεσάνυχτα της 8ης Ιανουαρίου 1991 (σφήνωσαν σιδερολοστό στο κρανίο του, ενώ ήταν ήδη χτυπημένος και πεσμένος στο έδαφος), κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου.

Tο βίντεο που ακολουθεί (ακυκλοφόρητο μέχρι πρότινος) περιέχει αμοντάριστα πλάνα με το πολιτικά και κοινωνικά παρασκήνια, καθώς και τα όσα συνέβησαν αμέσως μετά τη δολοφονία του καθηγητή από τον Καλαμπόκα- μαρτυρίες καθηγητών και μαθητών που βρέθηκαν στα επεισόδια, τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν και τέλος πλάνα από την κηδεία του Ν. Τεμπονέρα.

Τα credits για την ψηφιοποίηση του video πάνε στα παιδιά από την Φ.Α.Κ..

Αφιερώστε τα επόμενα 30 λεπτά από τον χρόνο σας για να μάθετε ιστορία:


Κατεβάστε το video σε καλύτερη ανάλυση:

* www.fak-uoi.gr/tracker



Πηγή : http://gmargari.wordpress.com/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πω πω. Που το βρήκες αυτό; Είναι ντοκουμέντο της νεότερης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας μας. Να το ανεβάσεις και σε άλλες ιστοσελίδες αν μπορείς. Μπράβο σου πάντως. Δάκρυσα, και συνήθως δεν μασάω από τέτοια.

HolidaysInPlatamon είπε...

Όπως γράφω και στο κείμενο εγώ απλά το αναδημοσιεύω...
Τα συγχαρητήρια ανήκουν στο gmarmari(http://gmargari.wordpress.com/) το οποίο το έγραψε και έκανε τη δουλειά...
Πάντως όντως είναι πολύ αξιόλογο κείμενο και αληθινό ντοκουμέντο!!!!